Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

 Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν την έννοια του χρόνου με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο. Από τις 1 Δεκεμβρίου θα μπορούν να ανοίξουν το κουτάκι με την αντίστοιχη ημερομηνία και να λύσουν το Χριστουγεννιάτικο αίνιγμα. Όταν ανοίξουν και το τελευταίο κουτάκι  την 24η Δεκέμβρη θα ξέρουν ότι την  επόμενη μέρα θα έχουμε Χριστούγεννα.

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ανοίξει το ημερολόγιο

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ




ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΔΙ

Ο  Νοέμβριος είναι ο μήνας συγκομιδής της ελιάς και η εργασία αυτή είναι γνώριμη στα παιδιά μια και στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετοί ελαιώνες. Εξάλλου μια όμορφη ελιά υπάρχει στην αυλή του σχολείου μας  και ήταν αυτή που μας έδωσε την αφόρμηση για να ασχοληθούμε με το θέμα. Βγήκαμε λοιπόν στην αυλή μας και κάναμε τις παρατηρήσεις μας. Μάθαμε πως γίνεται η συγκομιδή της ελιάς και ποια διαδικασία ακολουθείτε μετά από αυτή. Υπάρχει πλούσιο υλικό στο διαδίκτυο που μας βοήθησε να μάθουμε τα στάδια από τη συλλογή του καρπού μέχρι την παρασκευή του ελαιόλαδου. Τα στάδια αυτά τα μεταφέραμε σε πίστα της beebot και προγραμματίζοντάς την κατάλληλα φτάναμε από την ελιά στο λάδι. Η πίστα αυτή αποτελούσε και το θέμα με το οποίο συμμετείχαμε στην παγκόσμια εβδομάδα κώδικα (codeweek).





Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με καινούριες λέξεις αλλά και παίξαμε κάνοντας σύνθετες λέξεις. Επίσης κάναμε  ταύτιση και ανασύνθεση λέξεων. Μάθαμε το γράμμα Ε από την ελιά και το Λ από το λάδι.









Μάθαμε ποια προϊόντα γίνονται από το λάδι, γευτήκαμε ποικιλίες από ελιές, πάστα ελιάς και ψήσαμε ψωμί με λάδι και ρίγανη. 



Κάναμε το πείραμα ανακατεύοντας λάδι και νερό για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το νερό είναι πιο βαρύ. Το ποτήρι  με το νερό και το λάδι έγινε καντηλάκι που μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη χρήση του λαδιού στην εκκλησία αλλά και για να καταλάβουμε ότι το λάδι καίγεται γι' αυτό αποτελούσε τρόπο θέρμανσης και φωτισμού στην αρχαιότητα.


Αναλύσαμε τον πίνακα του Θεόφιλου αλλά είδαμε την ελιά και μέσα από άλλα έργα τέχνης ,ποιήματα, παραμύθια και τραγούδια. Κατασκευάσαμε τις δικές μας ελιές, μακέτα με ελαιώνα και μια ομαδική με κλαδιά από την ελιά της αυλής μας.







Τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά μια μητέρα που έφερε λιόπανα και χτένες για να "μαζέψουμε" ελιές  από την ελιά της αυλής μας.







                                



Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας βοηθά στο να μιλήσουμε στα παιδιά για την αξία της δημοκρατίας αλλά και για να πληροφορηθούμε και για άλλους τύπους πολιτευμάτων όπως αυτό της δικτατορίας. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό αλλά και ηχητικό υλικό προσεγγίσαμε τα γεγονότα της επετείου. Τα είδαμε μέσα και από τα μάτια μιας γάτας που έζησε το 1973 και ήταν εκεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μέσα από την ταινία μικρού μήκους 12.410 +1 τριαντάφυλλα. Ακούσαμε το σύνθημα των φοιτητών "ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" και προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε στο νόημά του. Τρεις μόνο λέξεις αρκούν για να μας δώσουν όλα αυτά που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζει ευτυχισμένος. Πώς θα ήταν η ζωή μας αν μας έλειπε έστω και ένα από αυτά; Μέσα από αυτό τον προβληματισμό τα παιδιά κατανοούν την αξία του αγώνα των φοιτητών και μαθαίνουν να τον τιμούν. Εντοπίσαμε τις τρεις λέξεις μέσα από μια πληθώρα λέξεων, τις χωρίσαμε σε συλλαβές, σε γράμματα και κάναμε την ανασύνθεση  τους. Φτιάξαμε το περιστέρι της ειρήνης για να το πάρουμε στο σπίτι μας αλλά και μια ομαδική για να στολίσουμε την τάξη μας.

    

Τελειώσαμε την αναφορά μας στην επέτειο του Πολυτεχνείου παίζοντας την αγαπημένη μας Ντενεκεδούπολη



Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

 Τους αρχάγγελους μας, Μιχαήλ και Γαβριήλ όπως κάθε χρόνο τιμήσαμε στις 8 Νοεμβρίου. Είδαμε βυζαντινές εικόνες τους, μάθαμε σε ποιο σημείο του ναού υπάρχουν οι εικόνες τους, ακούσαμε το απολυτίκιό τους και μάθαμε μια μικρή προσευχή που την πήραμε στο σπίτι μας.


Οι αρχάγγελοί μας είναι προστάτες της πολεμικής αεροπορίας και για το λόγο αυτό μάθαμε τη διαφορά ανάμεσα στην πολιτική και την πολεμική  αεροπορία, είδαμε και συγκρίναμε αεροσκάφη των δύο κατηγοριών και τέλος επικεντρωθήκαμε στα πολεμικά. Είδαμε αρκετές επιδείξεις μαχητικών, παρατηρήσαμε τους πιλότους και τις στολές τους και ακούσαμε τα μηνύματα τους κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με καινούριες λέξεις όπως απογείωση, προσγείωση,  πιλοτήριο, αεροδιάδρομος, αεροσυνοδός, πίνακας ελέγχου, πίνακας ανακοινώσεων κ.α. Γίναμε αεροπλάνα που έπεσαν σε καταιγίδες , σταμάτησαν για ανεφοδιασμό, συνέχισαν το ταξίδι τους και τέλος προσγειώθηκαν στον προορισμό τους. Μάθαμε το γράμμα Α και ένα μικρό τραγούδι με την παρήχηση του α.  



 Μάθαμε ένα αίνιγμα για το αεροπλάνο που η λύση του μας αποκαλυπτόταν με ένα περίεργο τρόπο.


Επεξεργαστήκαμε ένα ποίημα για το αεροπλάνο



 Τέλος κάναμε μια απλή κατασκευή για να την πάρουμε στο σπίτι μας.



Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

ΕΥΡΟΥΛΙ ΤΟ ΕΥΡΟΥΛΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΚΟΥΛΙ

 Ακριβώς πριν 100 χρόνια  στις 31 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Ταμιευτηρίων  στο Μιλάνο της Ιταλίας θεσπίστηκε η  Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Η γνωριμία των παιδιών με τα ευρώ και την αποταμίευση αποτέλεσε το θέμα της θεματικής προσέγγισης με την οποία ασχοληθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες. Τα παιδιά έμαθαν την λέξη και το νόημα της  αποταμίευσης και για το λόγο αυτό κατασκευάσαμε ένα κουμπαρά για το σπίτι τους. Σκαντζοχοιράκι για να κάνει παρέα τον άλλο σκαντζόχοιρο που κατασκευάσαμε την παγκόσμια ημέρα των ζώων.  





 Τα παιδιά γνώρισαν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα του ευρώ και τα ταξινόμησαν από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και αντίστροφα. 

Αφού μάθαμε τα ευρώ ήρθε η ώρα να ανοίξει μια καινούρια γωνιά ¨το μαγαζάκι¨. Εξοπλίστηκε με ταμειακή μηχανή, ευρώ, πλαστικά φρούτα, κουτιά από διάφορες συσκευασίες, σακούλες, πορτοφόλι και το παιχνίδι ξεκίνησε.  
Μάθαμε από που πήρε το όνομά του το ευρώ και είδαμε τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης. Είδαμε το χάρτη της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας. Ένας πίνακας ζωγραφικής με το το συγκεκριμένο θέμα διακοσμούσε την τάξη μας τις ημέρες αυτές. Τον αποτυπώσαμε στο χαρτί όπως μπορούσαμε.


  Μιλήσαμε για τον Αίσωπο και είδαμε την ιστορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα. Είδαμε το πανέμορφο παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου 'Αν κάθε μέρα' και το αποτυπώσαμε εικαστικά.


 
H αποταμίευση δεν είναι μόνο νομίσματα που κάνουν γκλίνγκι γκλίνγκι σε κουμπαράδες. Είναι η δύναμη που μας δίνει ο χρόνος να κάνουμε πράγματα μεγάλα και σημαντικά για τον εαυτό μας και για τους άλλους!, λέει ο συγγραφέας του βιβλίου «Αν κάθε μέρα», Αντώνης Παπαθεοδούλου.

Τα κέρματα του ευρώ είναι στρογγυλά και για αυτό μιλήσαμε για τον κύκλο και τη σφαίρα. Βρήκαμε πράγματα στην τάξη που να έχουν σχήμα σφαιρικό, σχηματίσαμε κύκλο με το σώμα μας, κάναμε ταξινομήσεις με δύο και τρία κριτήρια με το blog του Dyness και σχηματίσαμε κύκλους χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και τα δυο μας χέρια.


   

 Είδαμε πίνακες του Kandinsky και προσπαθήσαμε έναν από αυτούς να τον αποτυπώσουμε με τον δικό μας τρόπο.


Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι και ίσως ........όταν το γεμίσουμε να καταφέρουμε και εμείς όπως μας δίδαξε το παραμύθι του Παπαθεοδούλου να κάνουμε κάτι σπουδαίο!!!