Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ "ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ"

 Στόχος του εργαστηρίου δεξιοτήτων "Στη γειτονιά του  Ήλιου" είναι:

Α. ως προς τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και σε συνδυασμό με τις δεξιότητες του νου και τις δεξιότητες ζωής

1.Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης

2.Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας

3. Η καλλιέργεια της συνεργασίας και

4.Η καλλιέργεια των δεξιοτήτων επικοινωνίας

Β. Ως προς το θέμα

1.Να εκφράσουν τις πρότερες γνώσεις τους και τις υποθέσεις τους σχετικά με το θέμα

2.Να οδηγηθούν σταδιακά και με τη βοήθεια εποπτικού και ψηφιακού υλικού στη γνώση για τους πλανήτες

3.Να οπτικοποιήσουν την σκέψη τους

4. Να χρησιμοποιήσουν ορθά και παραγωγικά το διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών.

Το ταξίδι μας στη γνώση ξεκίνησε παρουσιάζοντας στα παιδιά την υδρόγειο σφαίρα και εκμαιεύοντας τις γνώσεις τους πάνω στο θέμα μας.



Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο μας ιστόγραμμα



Ξεκινώντας λοιπόν από τη γη μας μιλήσαμε  για το σχήμα της, τα χρώματά της, τις ηπείρους της, την κίνησή της. Εντοπίσαμε τόσο στην υδρόγειο όσο και στον Παγκόσμιο χάρτη τις στεριές και τις θάλασσες, τις μεγάλες οροσειρές και τους ωκεανούς, τους δύο πόλους, τις ηπείρους. Μάθαμε να εντοπίζουμε την δική μας ήπειρο, τη δική μας χώρα και μαρκάραμε την τοποθεσία μας .Μάθαμε μέσα από τη μυθολογία ότι τα πολύ παλιά  χρόνια, οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι πρώτη θεά απ’ όλους ήταν η θεά Γαία δηλαδή η θεά Γη, η μητέρα όλων των πλασμάτων που υπήρχαν στον κόσμο. Στην αρχή του κόσμου, η Γη μαζί με το γιο της τον Ουρανό περιπλανιόταν στο Χάος, στο σκοτάδι. Εκείνος για να την ευχαριστήσει της έριξε πλούσια και γόνιμη βροχή σε κάθε σχισμή, λακκούβα και κοιλότητα που υπήρχε επάνω της. Οι ποταμοί και τα ρυάκια κύλησαν, λίμνες και οι θάλασσες γέμισαν με νερό. Η Μητέρα Γη ήταν έτοιμη πια να γεννήσει κι άλλα παιδιά. Παιδιά της Μητέρας Γης ήταν καθετί που υπήρχε στον κόσμο. Έκανε τα λουλούδια και τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα, τα ψάρια γι’ αυτό και αγαπήθηκε ως μητέρα όλων των ζωντανών πλασμάτων αλλά και του Ουρανού. Την δική μας αγάπη στη γη θελήσαμε να την περάσουμε μέσα από τις εργασίες μας!!!




Ώρα να μάθουμε για την κίνηση της γης. Υπάρχει πληθώρα από βιβλία αλλά και εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν την κίνηση της γης .Είδαμε κάποια από αυτά διαβάσαμε το "γυρίζει, γυρίζει η γη" και οργανώσαμε δραστηριότητες βιωματικές αλλά και εμπέδωσης .



Μάθαμε για την εναλλαγή μέρας και νύχτας αλλά και για την διαδοχή των εποχών. Παίξαμε με το φως και το σκοτάδι, με τις σκιές, διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το παραδοσιακό παραμύθι ¨η κυρά καλή και οι δώδεκα μήνες", μάθαμε το τραγούδι "πρωί ο ήλιος βγαίνει", παίξαμε  παιχνίδια τόσο στον υπολογιστή όσο και βιωματικά και φυσικά κάναμε εργασίες....


 

Προσεγγίσαμε το θέμα μέσα από την τέχνη και είδαμε διάφορους πίνακες ζωγραφικής. Από αυτούς επιλέξαμε την έναστρη νύχτα του Vincent Van Gogh και τον φτιάξαμε με τον δικό μας τρόπο.


Τι είναι αυτό που μας εντυπωσιάζει τη νύχτα αν κοιτάξουμε στον ουρανό; Μα φυσικά το φεγγάρι!!! Μιλήσαμε για τις φάσεις του φεγγαριού και για την κίνησή του γύρω από τη γη, είδαμε σχετικά βίντεο, διαβάσαμε και παίξαμε με το Φεγγαροσκεπαστή, ακούσαμε ποιήματα και τραγούδια για το φεγγάρι. Πώς όμως μπορούμε να φτάσουμε σ' αυτό; Μα φυσικά με πύραυλο!!!Μπορεί να ταξιδέψει ο καθένας; Όχι βέβαια, μόνο οι αστροναύτες. Τα βιντεάκια με τις εκτοξεύσεις πυραύλων αλλά και με τη ζωή των αστροναυτών ενθουσίασαν τα παιδιά και ζητούσαν να τα βλέπουν ξανά και ξανά. Γι' αυτό μάθαμε το τραγούδι του Σακελλαρίδη θα γίνω αστροναύτης, φτιάξαμε τους δικούς μας ατομικούς πυραύλους αλλά και ένα μεγάλο που μας χώρεσε όλους μαζί!!!



   Το περπάτημα των αστροναυτών στο φεγγάρι μας φάνηκε αστείο γι' αυτό παίξαμε πάνω σε αυτό. Κάναμε τις δικές μας διαδρομές στην τάξη μας που λόγω.....έλλειψης βαρύτητας είχαν πολύ πλάκα!!!



Σειρά έχει η γνωριμία μας με την ....υπόλοιπη παρέα της γης. Τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Για τον ήλιο που βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος ακούσαμε τραγούδια και επεξεργαστήκαμε τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ "Ιταλικό τοπίο".



   Γνωρίσαμε ορισμένα βασικά στοιχεία για τον κάθε πλανήτη και μάθαμε τη σειρά του στο ηλιακό σύστημα. Είδαμε τον τρόπο που κινούνται μέσα από βίντεο και κάναμε ορισμένα φύλλα εργασίας που βοήθησαν στην εμπέδωσή τους. Διαβάσαμε το μικρό πρίγκηπα και ζωγραφίσαμε ο καθένας το δικό του φανταστικό πλανήτη. Φυσικά ακούσαμε και το καταπληκτικό ομώνυμο τραγούδι του Φραγκούλη. Κάναμε συσκότιση και προσπαθούσαμε να βρούμε τους πλανήτες που προβαλλόταν από ένα μικρό προτζέκτορα και μάθαμε το τραγούδι "οι πλανήτες του ουρανού". Επεξεργαστήκαμε τον πίνακα ζωγραφικής "οι πλανήτες" του αγαπημένου μας Βασίλι Καντίνσκι.
 





Τέλος αποτυπώσαμε τις γνώσεις μας σε μια ομαδική εργασία


Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης λόγω του θέματος ντυθήκαμε τι άλλο;;; Εξωγήινοι!!!


Στο τέλος των εργαστηρίων μας για να αξιολογήσουμε το πρόγραμμά μας επανήλθαμε στο αρχικό μας ιστόγραμμα για να δούμε αν οι αρχικές μας γνώσεις ήταν ορθές και κατά πόσο αυτές εμπλουτίστηκαν. Τέλος κατασκευάσαμε μια μακέτα του ηλιακού μας συστήματος και αξιολογήσαμε τις γνώσεις μας πάνω σε αυτό.


  

Όλα αυτά πήραν την θέση τους σε μια γωνιά της τάξης μας για να μας θυμίζουν το όμορφο ταξίδι μας στο διάστημα!!!



   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου