Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, κορυφαία στιγμή της σύγχρονης  Ελληνικής Ιστορίας, αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για όλους τους Έλληνες. Με θάρρος και ομοψυχία, υπερασπίστηκαν τα ιδανικά τους και στάθηκαν ατρόμητοι απέναντι σε γίγαντες παλεύοντας για το δίκιο και την ελευθερία τους. Το χρονικό του έπους του 40 ξεδιπλώθηκε μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών και έδωσε αφορμή για συζητήσεις και σχολιασμούς. Προσεγγίσαμε το δίπτυχο ειρήνη - πόλεμος  μέσα από εικόνες, βιβλία, τραγούδια, βίντεο, προκειμένου τα παιδιά να εκτιμήσουν την αξία της ειρήνης και να αντιληφθούν τα δεινά που φέρνει ο πόλεμος. Το περιστέρι της ειρήνης αποτυπώθηκε με ιδιαίτερο τρόπο στην ομαδική μας εργασία και η λέξη ειρήνη ακούστηκε σε διάφορες γλώσσες   που στόλισαν την εργασία μας.






Και τι δεν είναι η ειρήνη!!!Είναι τραγούδι, είναι χρώμα, είναι γεύση, είναι συναίσθημα....είναι τα πάντα!!!Είναι αυτό που θέλουν όλα τα παιδιά της γης




Διαβάσαμε το ασπρογάλανο πανί της Γαλάτειας Σουρέλη, μιλήσαμε για την Ελληνική σημαία, για τα χρώματά της, μετρήσαμε τις λωρίδες της και εξηγήσαμε τι συμβολίζουν. Τέλος λόγω φθινοπώρου την κάναμε...ομπρέλα!!!


Τα παιδιά κατάλαβαν πόσο σημαντικό σύμβολο είναι για τον κάθε λαό η σημαία του και φυσικά είδαν σημαίες και άκουσαν τους εθνικούς ύμνους και από άλλα κράτη. 


Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε την εποχή εκείνη, παρατηρήσαμε τα ρούχα των ανθρώπων, των στρατιωτών, είδαμε αποκόμματα εφημερίδων, ακούσαμε την μεγάλη εμψυχώτρια Σοφία Βέμπο και φυσικά μιλήσαμε για των αγώνα των γυναικών στη διάρκεια του πολέμου.
Φτιάξαμε στρατιωτάκια πάνω στο βουνό αλλά και τις Ηπειρώτισσες που αγόγγυστα κουβαλούσαν πολεμοφόδια στους φαντάρους. 



  




Μάθαμε το γράμμα Ο μέσα από το ηρωικό ΟΧΙ του Μεταξά και κάναμε ανασύνθεση των λέξεων ΟΧΙ και ΑΕΡΑ. Λύσαμε σταυρόλεξα και κάναμε αντιστοιχίσεις. Διαβάσαμε ποιήματα και ακούσαμε ηχητικά ντοκουμέντα. Μιλήσαμε για τον Άγιο Δημήτριο και φτιάξαμε την εικόνα του.



Τέλος ετοιμάσαμε τη γιορτούλα μας που φέτος, μετά την πάροδο δύο χρόνων, έγινε με παρουσία γονέων. Ευχόμαστε να τους άρεσε και να καμάρωσαν τα παιδάκια τους.









ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ !!!

 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου