Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

ΦΑΣΟΥΛΙ ΤΟ ΦΑΣΟΥΛΙ........

Στις 31 Οκτωβρίου το 1924 κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Ταμιευτηρίων  στο Μιλάνο της Ιταλίας θεσπίστηκε η  Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.Η ημέρα αυτή μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για την αξία της αποταμίευσης. Μάθαμε τι σημαίνει αποταμίευση και τι σπατάλη. Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με καινούριες λέξεις όπως κατάθεση, ανάληψη, τράπεζα, ταμίας, τραπεζικός υπάλληλος, χρηματοκιβώτιο, θησαυροφυλάκιο. Επεξεργαστήκαμε ένα όμορφο αίνιγμα για τον κουμπαρά που το αποτυπώσαμε και εικαστικά. Μάθαμε την παροιμία "φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι" και την κάναμε καδράκι κόβοντας ένα γουρουνάκι και κολλώντας μέσα σε αυτό φασόλια.


Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε τον μύθο του Αισώπου "ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας" και την ιστορία του Μίδα προκειμένου τα παιδιά να αντιληφθούν τις συνέπειες της πλεονεξίας. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όλα τα πράγματα δεν αγοράζονται με τα χρήματα και κάποια από αυτά είναι πολύ σημαντικά (αγκαλιές, φιλιά, ευγενικές κουβέντες, χαμόγελα.....) Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για το παραμύθι 'Αν κάθε μέρα " και σκέφτηκαν πράγματα που αν τα κάνουν κάθε μέρα σε λίγο καιρό θα μπορούν να καταφέρουν κάτι σπουδαίο!!!

H αποταμίευση δεν είναι μόνο νομίσματα που κάνουν γκλίνγκι γκλίνγκι σε κουμπαράδες. Είναι η δύναμη που μας δίνει ο χρόνος να κάνουμε πράγματα μεγάλα και σημαντικά για τον εαυτό μας και για τους άλλους!, λέει ο συγγραφέας του βιβλίου «Αν κάθε μέρα», Αντώνης Παπαθεοδούλου.(www.elniplex.com)\

Είδαμε τα νομίσματα του ευρώ (χαρτονομίσματα και κέρματα ) και τα ταξινομήσαμε από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και αντίστροφα.


Μάθαμε από που πήραν το όνομά τους  τα ευρώ και διαβάσαμε τον μύθο για την αρπαγή της Ευρώπης. Είδαμε το αντίστοιχο ψηφιδωτό και αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς ένα.....με το δικό μας τρόπο!!!





Φτιάξαμε κουμπαράδες



Μάθαμε το γράμμα Α από την αποταμίευση και τον κύκλο από το σχήμα των κερμάτων. Είδαμε τους πίνακες με τους κύκλους του Kadinsky και φτιάξαμε  ένα δέντρο λιγάκι διαφορετικό.... 





Τελειώσαμε δίνοντας την υπόσχεση ότι δεν θα είμαστε ούτε τσιγγούνηδες αλλά ούτε και σπάταλοι και ότι θα προσπαθούμε να αποταμιεύουμε το κατιτίς μας......Ίσως σε μερικά χρόνια καταφέρουμε να κάνουμε κάτι σπουδαίο!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου