Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 Η πατρίδα μας γιορτάζει

η σημαία μας γελά

Χαίρε ο άγγελος φωνάζει

                         στη γλυκιά μας Παναγιά.                        


Εικοστή Πέμπτη Μαρτίου!

όμορφη διπλή χαρά

όλοι χαίρονται και λένε

                      Ζήτω! Ζήτω η Λευτεριά!                    

Διπλή γιορτή, διπλή χαρά!!! Αρχικά ασχοληθήκαμε με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Εξηγήσαμε τι σημαίνει η λέξη Ευαγγελισμός και είδαμε εικόνες Βυζαντινής τεχνοτροπίας. Μάθαμε για τον αρχάγγελο Γαβριήλ και το χαρμόσυνο μήνυμα που μετέφερε στην Παναγία. Ακούσαμε το τροπάριο του Ευαγγελισμού και φτιάξαμε μια εικόνα για το δωμάτιό μας.


 Την ημέρα αυτή διάλεξαν οι Έλληνες για να ξεκινήσουν την επανάσταση τους και να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό πριν περίπου διακόσια χρόνια. Μιλάμε για την εποχή εκείνη και προσπαθούμε να την προσεγγίσουμε μέσα από πλούσιο εποπτικό και ψηφιακό υλικό. Παρατηρούμε τις φορεσιές τους  και μαθαίνουμε για αυτές, για τα όπλα που χρησιμοποιούσαν, για τα κεντήματά τους, για τους χορούς που χόρευαν, για τα σπίτια τους και τις δουλειές τους. Μιλάμε για τους ήρωες της επανάστασης και μαθαίνουμε ορισμένα βασικά πράγματα για αυτούς. Η τεχνολογία τους έκανε να μιλάνε και τα σχετικά βίντεο μας ενθουσίασαν. Ο καθένας διάλεξε ένα ήρωα και προσπάθησε να τον ζωγραφίσει.




                 

Επειδή τα βίντεο με τους ήρωες να μας μιλούν μας άρεσαν πολύ, μέσω μιας εφαρμογής δώσαμε κίνηση στις ζωγραφιές μας και ενθουσιαστήκαμε. Φτιάξαμε το γιλέκο του τσολιά



και με τα χέρια μας κάναμε ένα περιστέρι που στο ράμφος του κρατούσε ένα μήνυμα για την 25η Μαρτίου
 

Μάθαμε το Θούριο του Ρήγα και τον εθνικό  μας ύμνο και χορέψαμε το χορό του Ζαλόγγου και τα κλεφτόπουλα. Διαβάσαμε τα ελληνάκια της Φακίνου και κάναμε τις εικόνες τους βιβλιαράκι.


 Τέλος  στην ομαδική μας εργασία απεικονίσαμε την διπλή γιορτή.


 Την παραμονή της 25ης Μαρτίου επισκεφθήκαμε το 3ο Νηπιαγωγείο Ν.Περάμου για να παρακολουθήσουμε μια παράσταση Καραγκιόζη από τον καταπληκτικό καραγκιοζοπαίχτη Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή. Τα παιδιά το χάρηκαν αφάνταστα, γέλασαν με την ψυχή τους  και στο τέλος ο κ. Κωνσταντίνος μας ζωγράφισε και μας χάρισε ένα Καραγκιόζη για να στολίσουμε το σχολείο μας. 



                  

 ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου